Danica Butinar

 • Čarobni zvoki citer Danice Butinar so se slišali med drugimi kraji tudi na ZOI v Lillehamerju, ob Prešernovem prazniku, ob sprejetju Slovenije v EU in tudi za božične praznike v Londonu.

 • Danica Butinar

  Citre je Danici Butinar iz Rateč (Gorenjska) njena mama namenila že pri petih letih. V štirinajstletnem upokojenskem stažu so njen stalni spremljevalec - tako doma, v zamejstvu in še veliko dlje so že zapele.

  Danica Butinar je prelepe melodije združila v CD plošči z naslovom Slovenija v citrah.

  Citre so bile omenjene že v prvi Samuelovi knjigi stare zaveze. Že takrat so poiskali moža, ki je znal igrati na citre, da je pregnal zlega duha. Glasba je bila že v antiki tudi zdravilo proti depresiji.

  Danica pravi takole...

  "Glede na čas, v katerem živimo - napetost, stres, dpresija in bitka za denar - se mi zdi kot napete strune na citrah. Toda ko te strune zazvenijo, napetosti ni več, človeka objame toplina, nežnost, ki seže prav do srca. Morda se bo tudi zdajšnji način življenja obrnil  v to smer.

  Moram reči, da so citre bile in so moje zveste spremljevalke na mnogih poteh v življenju. Na začetku skromnejša igranja, nato pa za tiste čase, leto 1994, moje najlepše povabilo v Lillehamer na Norveško, kjer sem igrala na ZOI. Nato so sledila igranja v Londonu ob vstopu Slovenije v EU, pa v Berlinu, Švici, Italiji, za božične praznike v Londonu, na Koroškem.

  Tudi igranje bivšemu predsedniku, g. Kučanu in avstrijskemu predsedniku v Vili Bled, je bilo prijetno doživetje.

  Sezonska igranja hotelskim gostom v Kr. Gori. Prav tako na romantičnih večerih na Trgu v Kranjski Gori.

  Nepozabno pa je bilo povabilo g. Mije, slikarke, v Bolgarijo, kjer je imela v Burgasu razstavo svojih slik. In še bi lahko naštevala.

  Mislim, da je vsako igranje zame posebno doživetje. S tem lahko poslušalcem podarim čar, ki ga lahko da samo glasba.

  Upam, da mi bo to uspelo tudi še v tretjem življenjskem obdobju."

 • Fotografije